Зажадняла за събития на живо, публиката на премиерата на “Санаториумът” изпълни лятната градина на столично заведение, за да разбере от авторката ѝ Теодора Лилова как една истинска история се превръща в завладяваща книга. Част от героите в произведението, жанрово разположено между роман и мемоар, присъстваха на живо и се върнаха в миналото с разказа на авторката. 

“За мен “Санаториумът” беше преживяване, което ми помогна да опозная по-добре себе си, да се обикна и да си простя. Надявам се всеки читател да открие своя “санаториум” – разтърсващото преживяване в живота му – и да го приеме, за да продължи напред”, каза Теодора Лилова.

Водещата на събитието – Милена Ташева, редактор в сайта “Аз чета” и част от екипа на книгата – прикани гостите и зрителите на онлайн предаването на премиерата да съберат смелост и да изпратят на екипа на “Санаториумът” своята лична история, свързана с детството, първата любов, детските страхове и травми. Идеята на предизвикателството е читателите да използват примера на авторката и да се върнат към значими моменти от миналото си, за да преодолеят душевната болка. Споделянето е част от този процес на “преработване” и по тази причина част от историите ще намерят място в официалния сайт на “Санаториумът”.

“Писането на книгата за мен беше много приятно и един вид лекуване – да се върна към трудните моменти, да ги осмисля и анализирам, а сега и да ги споделя с вас. Това е лечебно, повярвайте ми”, сподели още авторката. 

Седемгодишна Теодора е изпратена в морски санаториум “Слънчев бряг”, за да лекува белодробното си заболяване. В дебютната си книга тя разказва за травмите, които откъсването от семейната среда в толкова ранна възраст нанася на детската психика. Последствията им върху живота ѝ като възрастен са неминуеми и тя ги разкрива пред читателите с болезнена откровеност.

Редуват се емоционални истории за страх и отхвърляне, за любов, приятелства и безкрайни морски залези. Всички те следват правилата на затвореното общество в санаториума. 

Снимка на публикацията: Михаела Едрева-Валкарева. Разгледайте целия албум в страницата на книгата във Facebook.